Waarom wij?

Leuke term dat hybride software maar wat bedoelen we daar eigenlijk mee? Wat heeft u eraan? En waarom zou dit voor uw bedrijf geschikt zijn?

Hybride software heeft volgens onze filosofie een dubbele betekenis. Enerzijds wordt het gezien als deels “closed source” deels “open source” software en het tweede waar we op richten is deels standaard oplossing en deels op maat gesneden software. Dit laatste maakt ons bedrijf Megatec in onze ogen uniek.

Open source vs. closed source

Open source software wordt gezien als software waarbij de broncode door de auteurs is vrijgegeven. Deze broncode mag door een ieder gebruikt en uitgebreid worden voor eigen gebruik. Let wel goed op dat er wel verschillende licentiemodellen bestaan. Je mag niet zomaar alle open source doorverkopen of zelfs gebruiken zonder vermelding van de auteurs. Er zijn veel open source licentiemodellen. Een aantal daarvan kun je op deze wiki pagina vinden.

Grofweg kunnen deze modellen in 3 verschillende categorieën worden geclassificeerd:

Geen plicht tot publicatie

Deze modellen verplichten u niet om uitbreidingen of aanpassingen te publiceren. Echter bent u wel verplicht de auteurs van de software te vermelden. Voorbeelden van deze licenties zijn BSD en MIT.

Gedeeltelijke plicht tot publicatie

Ook bij dit model is het niet nodig uw code vrij te geven en te publiceren. Echter maakt u aanpassingen aan het open source deel, dan dient u deze wel bekend te maken bij de community. Het idee hierachter is dat u meteen deel uitmaakt van die community en dat uw inspanningen gedeeld worden met andere gebruikers. Voorbeeld hiervan is LGPL.

Volledige plicht tot publicatie

Bij dit model is het zelfs verplicht om uw eigen code (waarin de open source wordt verwerkt) vrij te geven voor het publiek. Een goed voorbeeld hiervan zijn GPL licenties.

Standaard vs. Maatwerk

Standaard software betekend software binnen uw organisatie adopteren zoals deze wordt geleverd. Neem een voorbeeld aan Word of Excel, hoewel hier zeker wel uitbreiding op mogelijk is, is het erop gebouwd dat het “out of the box” werkt voor uw organisatie. Voor sturende software op het proces van het bedrijf gebied wordt dit wat lastiger. Uw facturen stroom is weer anders dan bij andere bedrijven. Uw order- of bestelflow zal ook niet hetzelfde zijn als bij een ander. De tegenhanger is dat iedere letter code opnieuw wordt geschreven om software op te zetten die voor u precies passend is. Maatwerk software kan gezien worden als “Best fit” software voor uw organisatie. U heeft dan alleen wel te kampen met langere doorlooptijden (voordat het werkbaar is) en dus ook hogere kosten om dit te realiseren.

Hybride Software

Wij leveren software die closed source is, waarbij u wel de mogelijkheid heeft om uw eigen ontwikkeling te doen. Zo kunt u samen met een ontwikkelteam de software volledig naar uw eigen hand zetten, zonder dat u een plicht heeft dit richting ons (de auteurs) te communiceren. We kunnen u zelfs technisch begeleiden en trainen om met het ontwikkelteam het optimale uit de software te halen. De core van de software (Athena-Online) is niet aan te passen omdat deze wordt onderhouden door ons. Wel kunt u dus eenvoudig webapplicaties bouwen of aanpassen die de functionaliteit verrijken. De kracht zit hem in deze core die ervoor zorgt dat u zeer snel en eenvoudig kunt uitbreiden. Let wel op dat dit alleen geld voor een private(eigen) omgeving.

Kort gezegd betekend dit dat u vanuit een prima vertrekpunt al snel met de standaard oplossing aan de slag kunt gaan. Vervolgens kunt u in uw eigen tempo bewegen naar de “Best fit” voor uw organisatie.